آشنایی با روش های کاشت مو و اثربخشی آنها
در حال حاضر کاشت مو از محبوب ترین عمل های زیبایی در کل جهان به حساب می آید. در واقع پیوند موی طبیعی یک عمل بی خطر می باشد که بسیار مورد استقبال افراد قرار گرفته است. به علت افزایش ریزش مو و روش های درمان آن، این روش از محبوبیت بالایی در دنیا برخوردار است. از آنجایی که عمل پیوند مو بسیار حساس می باشد، لذا کسانی که برای ترمیم موهای خود این تصمیم را می گیرند، باید اطلاعات کافی را در این زمینه داشته باشند. علاوه بر آن، از آمادگی های لازم برای انجام این کار برخوردار باشند. کاشت مو باید به صورت کاملا حرفه ای و توسط پزشک متخصص انجام شود تا شخص در آینده مجددا دچار ریزش مو نگردد.
کاشت مو چیست؟
امروزه کاشت مو را می توان تنها راه درمان ریزش مو و ترمیم آن دانست. پیوند مو در قسمت های مختلف بدن مانند سر، ابرو، مژه، سیبیل و ریش صورت می پذیرد. بهتر است بدانید که اولین بار یک پزشک ژاپنی در سال 1939 موضوع کاشت مو را مطرح کرد. پس از آن در سال 1959 این روش توسط یک پزشک آلمانی عملی شد. بر این اساس، روش های زیادی را مورد آزمایش قرار دادند. در نهایت برای رسیدن به نتایج بهتر، از گروه های کوچکتر مو که میکروگرافت نامیده می شد، استفاده کردند. از این رو، توانستند یک ظاهر کاملا طبیعی را برای فرد به وجود آورند. پیوند مو یک عمل زیبایی سرپایی است. در این عمل موهای سالم فرد را بر می دارند و در نقاط مورد نظر می کارند. عمل زیبایی کاشت مو سبب ترمیم فولیکول های آسیب دیده می شود.
روش های کاشت مو چیست؟
برای انجام کاشت مو چند روش وجود دارد که بعضی از این روش ها بسیار مطمئن می باشند و باعث رضایت بیماران شده اند. درست است که این عمل زیبایی بسیار بی خطر و ساده است. اما رعایت نکات ایمنی پزشک متخصص برای حفظ سلامت بیمار امری بسیار ضروری تلقی می گردد. با توجه به اینکه عمل پیوند مو بسیار حساس است، بنابراین انجام آن باید توسط تیم تخصصی انجام گیرد. یکی از موارد اصلی در انجام کاشت موی طبیعی این است که اطلاعات لازم را در این زمینه داشته باشید. علاوه بر آن، باید به دنبال یک جراح با تجربه باشید تا در وقت و هزینه شما صرفه جویی شود. همچنین بتوانید ظاهر مد نظر خود را به دست آورید.
در عمل کاشت مو با توجه به نوع روش استفاده شده، از ناحیه پشت سر و یا قسمتی از بدن شخص موهای او را برمی دارند. سپس با دقت زیادی توسط میکروسکوپ فولیکول های مو را جدا می نمایند. یکی از مزایای پیوند مو این است که بدن فرد به موهای پیوند زده هیچ واکنشی نشان نمی دهد. در واقع به این دلیل که موها را از بدن خود شخص پیوند می زنند، لذا به مراقبت خاصی نیاز نمی باشد. پزشکان با تجربه و حرفه ای موها را به اندازه یک خط باریک بر می دارند تا مشکلی برای فرد از نظر زیبایی به وجود نیاید. به طور معمول پس از 4 تا 6 ماه موهای کاشته شده می ریزند و رشد مجدد آنها شروع می شود. بنابراین نباید نگران این موضوع باشید. چرا که ریزش مو بعد از عمل پیوند مو کاملا طبیعی است. روش های مختلفی برای کاشت مو با نتایج خوب و مطلوب وجود دارند که در ادامه به بررسی دو روش FUT و FIT می پردازیم.
کاشت موی طبیعی به روش FUT و مزیت ها و معایب
در کاشت مو به روش FUT موها را از قسمت پشت سر شخص به صورت نواری و با بی حسی موضعی بر می دارند. پس از آن، محل عمل با دقت زیادی ترمیم می گردد. به دلیل اینکه برداشت در جهت رویش مو انجام می شود، بنابراین جای ترمیم مشخص نیست. بعد از این مرحله، تیم جراحی فولیکول های مو را با استفاده از میکروسکوپ به صورت دسته های یک، دو و یا سه تایی جدا کرده و برای عمل پیوند مو آماده می کنند.
در این روش نیاز نیست که همه موهای سر کوتاه شود، تنها قسمتی که جهت برداشت و کاشت مو مد نظر است، تراشیده می شود. یکی از ویژگی های مهم کاشت مو به روش FUT، سرعت بالای آن است. امروزه این روش از موثرترین روش های پیوند مو در دنیا می باشد. بر این اساس، افرادی که برای موهای خود از این روش بهره می گیرند، به نتایج خوبی رسیده اند. به همین علت از پرطرفدارترین روش های پیوند مو به شمار می آید.
مزایای این روش
- کاهش خطای جراحی به علت فرایند استخراج گرافت ها در کاشت مو به روش FUT
- کوتاه بودن زمان بیرون ماندن گرافت ها و کاهش آسیب به آنها
- ناحیه دهنده مو در شخص آسیب زیادی نمی بیند.
- کاشت مو بسیار طبیعی به نظر می رسد و از تراکم بالایی برخوردار است.
- جهت پیوند مو در جلوی سر بیمار، در صورتی که به میزان زیادی مو نیاز باشد، FUT بهترین روش است.
معایب
- عدم امکان برداشت از موهای بدن
- باقی ماندن جای زخم در محل برداشت
- ممنوعیت فعالیت های ورزشی سنگین حداقل تا دو ماه بعد از کاشت
- نامناسب بودن برای کسانی که سابقه زخم های گوشتی دارند
- امکان باز ماندن جای اسکار در ناحیه برداشت گرافت
کاشت مو به روش FIT و مزیت ها و معایب
در کاشت مو به روش FIT از بانک موی فرد که معمولا در پشت سر و یا دو طرف آن می باشد، برداشت مو انجام می شود. این برداشت توسط پانچ بر اساس نیاز بیمار صورت می پذیرد و دوباره از طریق بانک مو در ناحیه مورد نظر کاشته می شود. لازم به ذکر است که روش پیوند موی FIT در برخی قسمت ها شبیه به روش FUT می باشد. یعنی با ایجاد یک سری شکاف های ریز، گرافت ها را می کارند. در حقیقت این روش غیر ترکیبی برای آن دسته از افرادی به کار می رود که ناحیه پیوند مو در آنها کوچک است.
مزایای این روش
- عدم ایجاد ناراحتی و درد برای بیمار در کاشت مو به روش FIT
- دوران نقاهت کوتاه
- بدون خونریزی و جای زخم
- مناسب برای کسانی که سابقه زخم های گوشتی دارند و یا پوست سرشان انعطاف پذیری خوبی ندارد
- امکان برداشت مو از بدن
- برداشت گرافت های نازک تر جهت کاشت مو در خط رویش
- انجام فعالیت های ورزشی سبک چند روز پس از عمل
- بدون برجای ماندن اسکار در محل بانک مو
معایب
- نیاز به جلسات بیشتر جهت رسیدن به تراکم بالاتر
- سرعت بسیار پایین در برداشت گرافت ها
- نیاز به مهارت و دقت زیاد
- طولانی شدن زمان بیرون ماندن گرافت ها و احتمال آسیب به آنها
- امکان صدمه به گرافت های مو و عدم رویش مناسب
کاندیدای مناسب کاشت مو
یکی از موارد مهم برای کاندید مناسب بودن کاشت مو این است که فرد انتظارات واقع گرایانه داشته باشد. بسیاری از افراد بعد از عمل از نتیجه آن راضی نیستند. زیرا انتظارات آنها از پزشک متخصص به خوبی برآورده نشده است. ویژگی های کاندیدای مناسب برای عمل کاشت مو عبارتند از:
1- سن بیمار باید حداقل 25 سال باشد.
2- کسانی که به دلایل مختلف مانند سوختگی و یا لیفت صورت موهای خود را از دست داده اند.
3- آن دسته از آقایانی که بیشتر از پنج سال است که از مشکل ریزش مو رنج می کشند.
4- کسانی که دید واقع بینانه دارند و می دانند که پس از عمل ممکن است ریزش مو وجود داشته باشد.
کاشت مو در چه مواردی توصیه نمی شود؟
کاشت مو در موارد زیر برای افراد توصیه نمی شود:
- افرادی که سن آنها کمتر از 25 سال است. زیرا طرح ریزش موی آنها به خوبی مشخص نیست.
- کسانی که موی کافی در پشت سر یا کناره های سر ندارند.
- آنهایی که پس از آسیب های وارد شده به سر دچار اسکارهای کلوئیدی شده اند.
- اشخاصی که مبتلا به بیماری های خود ایمنی و یا بیماری های التهابی در سر هستند.
- کسانی که به علت استفاده از داروهای شیمی درمانی دچار ریزش مو شده اند.
- خانم هایی که در بخش وسیعی از سر دچار طاسی می باشند.
- افرادی که از تراکم موی کافی در ناحیه اهدایی برخوردار نیستند.
آیا نتیجه کاشت مو طبیعی دائمی است؟
یکی از عواملی که باعث شده عمل زیبایی کاشت مو از پرطرفدار ترین روش های ترمیم مو به شمار آید، ماندگاری نتیجه حاصل از این عمل است. در هنگام انجام این عمل، پزشک متخصص از فولیکول های سالم مو جهت پر کردن مناطق طاسی سر استفاده می کند. باید بدانید که این موهای کاشته شده مقاومت بالایی در برابر هورمون ریزش مو دارند. به همین دلیل نتیجه حاصل از کاشت موی طبیعی، دائمی خواهد بود. در صورتی که موهای طبیعی اطراف این موهای پیوند زده شده ریزش کنند، موهای کاشته شده دچار ریزش نمی شوند. از این رو، پیشنهاد می کنیم که با خیال راحت اقدام به انجام پیوند مو نمایید و شاهد رشد مجدد موهای باشید و لذت ببرید.
عوارض کاشت مو چیست؟
یکی از نکات مهمی که باید بعد از عمل به آن توجه نمود، عوارض جانبی عمل و خطرات کاشت مو می باشد. از رایج ترین عوارض جانبی که می توان به آن اشاره نمود، زخم های ناشی از کاشت موی طبیعی است. این زخم ها معمولا بعد از انجام عمل ظاهر می گردند. بنابراین توصیه می شود که در صورت مشاهده هرگونه عوارض جانبی حتما به پزشک مراجعه نمایید تا مشکلی برایتان به وجود نیاید.
مدت زمان دوره نقاهت بعد از جراحی کاشت مو چقدر است؟
در عمل کاشت مو مدت زمان دوره نقاهت و چگونگی گذراندن آن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. برخی افراد این دوره را جدی نمی گیرند. اما چگونه گذراندن آن در نتیجه نهایی این عمل تاثیر زیادی دارد. اصولا بعد از عمل پیوند مو پوست سر بسیار حساس می گردد. به همین دلیل ممکن است کمی درد داشته باشید که پزشک داروهای ضد درد را برای شما تجویز می کند. همچنین ممکن است داروهای آنتی بیوتیک و ضد التهاب را نیز در صورت نیاز تجویز نماید.
جهت مراقبت بیشتر و پیشگیری از آسیب دیدن فولیکول های مو احتمال دارد که برای یک یا دو روز مجبور باشید از باند استفاده کنید. نباید برای رفتن به محل کار خود عجله نمایید. باید استراحت کنید. البته بعضی اشخاص 2 الی 5 روز بعد از عمل شروع به فعالیت روزانه خود می کنند. لازم به ذکر است که استراحت بیشتر نقش به سزایی در نتیجه نهایی عمل کاشت مو دارد. بنابراین سعی کنید که دوران نقاهت را به خوبی بگذرانید.
مراقبت های قبل از کاشت مو
اگر به دنبال این هستید که یک عمل کاشت موی بی خطر و کم عارضه داشته باشید، باید به مراقبت های قبل از آن توجه کنید. این مراقبت ها شامل موارد زیر می باشد:
- انتخاب پزشک خوب و کاردان بسیار حائز اهمیت است.
- سعی کنید قبل از انجام کاشت مو تصاویر نتایج حاصل از عمل های قبلی پزشک مربوطه را بررسی نمایید.
- کسب اطلاعات لازم در رابطه با روش های کاشت مو بسیار مهم می باشد که باید مد نظر قرار گیرد.
- تعیین بودجه مورد نظر جهت انجام عمل نیز امری مهم تلقی می گردد.
- انتخاب کلینیک مناسب تاثیر به سزایی در انجام هرچه بهتر عمل کاشت موی طبیعی دارد.
- قبل از انجام عمل پیوند مو بهتر است که موهای خود را روزی دو بار بشویید.
- داروهایی که مصرف می کنید را لیست گرفته و به پزشک اطلاع دهید.
- حتی الامکان از مصرف داروهای آسپرین و آنتی بیوتیک خودداری نمایید.
- یک هفته قبل از عمل از مصرف الکل، مکمل ها، سیگار و ویتامین های A و B بپرهیزید.
مراقبت های بعد از انجام جراحی کاشت موی طبیعی
موارد زیر مراقبت های پس از عمل زیبایی کاشت مو است که باید مد نظر قرار گیرند:
- استفاده از مسکن های مانند ایبوپروفن جهت از بین بردن درد
- استفاده از آنتی بیوتیک برای پیشگیری از عفونت
- بهره گیری از داروهای ضد التهابی از قبیل استروئید خوراکی جهت کاهش تورم
- پرهیز از انجام ورزش های سنگین و غیر سنگین به مدت یک هفته پس از عمل کاشت مو
- استفاده از داروهایی مانند ماینوکسیدیل و فیناستراید برای افزایش رشد موها
- عدم استفاده از لباس هایی مانند سویشرت های کلاه دار و روسری جهت آسیب ندیدن فولیکول های مو
- اجتناب از انجام فعالیت های سنگین تا سه روز بعد از پیوند مو
- پرهیز از شانه زدن موها تا سه روز اول بعد از عمل زیبایی پیوند مو برای جلوگیری از ریزش موی بیشتر
البته ناگفته نماند که بعد از عمل ممکن است دچار ریزش مو شوید. ولی نگران نباشید. چرا که این موضوع امری طبیعی است.
هزینه کاشت مو چقدر است؟
در واقع نمی توان قیمت دقیقی را برای عمل زیبایی کاشت مو در نظر گرفت. زیرا یک سری فاکتورها وجود دارند که باید به آنها توجه نمود. هنگامی که صحبت از هزینه کاشت مو می شود، بیشتر افراد فقط هزینه های خود عمل را مورد بررسی قرار می دهند. در حالی که هزینه در نظر گرفته شده فقط به بیمارستان و دستمزد پزشک محدود نمی شود. زیرا پس از عمل ممکن است شاهد عوارض جانبی مختلفی باشید. به همین علت باید داروهای مربوط به دوران نقاهت را نیز مد نظر قرار دهید. هزینه پیوند مو به عوامل دیگری از قبیل روش انتخابی کاشت، مهارت پزشک و تعداد فولیکول های مو برای پیوند بستگی دارد.
پاسخ به چند سوال متداول کاشت مو
1- آیا ممکن است که کاشت مو در فرد نتیجه ندهد؟
در واقع کاندید مناسب جهت انجام کاشت مو باید دارای شرایط جسمی سالم، شرایط سنی و بانک موی مناسب باشد. علاوه بر آن، مهارت و تجربه پزشک نیز برای نتیجه بهتر اثربخش است. اگر پزشک تشخیص دهد که شما شرایط لازم را برای پیوند مو دارید، پس با انجام مراقبت های قبل و بعد از آن می توانید به نتیجه دلخواه خود برسید.
2- آیا برای انجام کاشت مو محدودیت سنی وجود دارد؟
اصولا بهترین سن برای متقاضیان کاشت مو، سنین بین 25 تا 50 سال است. چرا که در سنین پایین تر ممکن است که الگوی ریزش نامنظم وجود داشته باشد. در سنین بالا نیز به علت ضعف جسمانی و یا بیماری احتمال دارد که امکان عمل پیوند مو وجود نداشته باشد.
3- نتیجه نهایی پس از انجام عمل کاشت مو چه هنگامی مشخص می شود؟
معمولا چند هفته بعد از کاشت مو ممکن است که شاهد ریزش مو از ناحیه پیوند شده باشید. باید بگوییم که موهای کاشته شده بعد از ریختن، مجددا شروع به رشد می کنند. حدود 12 تا 15 ماه زمان می برد تا فولیکول های مو رشد کنند و قابل مشاهده باشند.
4- آیا انجام کاشت مو با درد همراه است؟
از آنجایی که برای انجام این عمل، بی حسی موضعی در ناحیه دریافت کننده و بانک موی فرد تزریق می گردد، لذا پس از چند دقیقه پوست سر شخص کاملا بی حس شده و دردی را احساس نمی کند. ولی بعد از گذشت چند ساعت از پیوند مو، به علت از بین رفتن اثر بی حسی، احتمال دارد فرد در نواحی پیوند شده درد خفیفی را حس نماید. در این صورت پزشک قرص یا پمادهای مسکن تجویز می کند.